Rechtsbijstand: verzekeren of on demand?

Een juridisch conflict met uw buren, werkgever of aannemer kan behoorlijk in de papieren lopen. In zo’n geval biedt een rechtsbijstandverzekering vaak uitkomst.

Rechter achter een houten bureau met laptop, hamer en weegschaal
Nieuws
Datum: 06-10-2022

Maar een rechtsbijstandverzekering kost een gezin al snel € 275 per jaar. Natuurlijk is die premie maar een schijntje in vergelijking met de kosten die u maakt als u een advocaat moet inschakelen. Toch zijn er steeds minder jongvolwassenen die een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

On demand

Een alternatief voor een verzekeringsproduct is de zogenoemde rechtshulp on demand. Die is de afgelopen jaren bezig aan een opmars. Onafhankelijk bureau MoneyView onderzocht de voor- en nadelen van deze nieuwe vorm van rechtshulp.

Kort overleg

Grofweg zijn er drie opties bij on demand rechtshulp: kort overleg, persoonlijk advies en onderhandeling. Bij het eerste kan de klant vragen stellen waarna een juridisch hulpverlener een scan maakt van de situatie. Bij alle aanbieders is die eerste check of intake gratis en vrijblijvend.

Persoonlijk advies

Bij een persoonlijk advies stelt de klant samen met een jurist een strategie of een plan van aanpak op. De klant krijgt een juridisch advies over de te nemen vervolgstappen en soms een juridische beoordeling van een contract of een brief. De kosten van persoonlijk advies lopen uiteen van € 139 tot € 439. De klant blijft degene die alle contacten met de tegenpartij onderhoudt.

Onderhandeling

Levert dit nog niet het gewenste resultaat op, dan kan de jurist met de tegenpartij in onderhandeling gaan. De kosten hiervoor variëren van € 645 tot € 849 of er geldt een uurtarief. Mocht het uiteindelijk tot een rechtszaak komen, dan zijn de kosten op aanvraag of gelden er bedragen vanaf € 1.500.

Conclusie

De conclusie die MoneyView trekt, is dat prepaid rechtshulp uitkomst biedt als iemand zonder rechtsbijstandverzekering direct juridische hulp nodig heeft. Het onderzoeksbureau benadrukt echter dat een rechtsbijstandverzekering verstandig kan zijn; niemand weet immers wanneer hij of zij rechtshulp nodig heeft. Bijkomend voordeel van een rechtsbijstandverzekering is dat ook de – hoge – kosten van een eventuele procedure worden vergoed.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe rechtsbijstandverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag